Terug naar site

10 tips om uw auto vlot te verkopen

Heeft u een nieuwe auto besteld of wilt u uw oude auto gewoon van de hand doen? Een zoekertje op Autoscout24 is daarbij onmisbaar. Net als deze 10 terugkommoment tips, waardoor u niets over het hoofd ziet en uw verkoop aan een particuliere koper vlot en veilig gebeurt.

1. Stel een correct en volledig zoekertje op

Alles begint bij het zoekertje. Zorg ervoor dat uw zoekertje volledig is en dus alle informatie over uw auto bevat: het jaar van eerste inschrijving, de kilometerstand, de aanwezige opties, enzovoort. Vergeet ook de informatie over de motor niet. Wees bovendien eerlijk en correct in uw zoekertje: eventuele schade of problemen die u niet vermeldt, komen ongetwijfeld aan het licht wanneer de koper naar uw citroen mehari auto komt kijken.

2. Maak duidelijke en aantrekkelijke foto’s

Het oog wil ook wat: maak dus mooie foto’s van uw auto, en geef hem dus eerst een snelle wasbeurt. Kies voor een neutrale achtergrond en combineer foto’s waarop uw auto volledig te zien is met detailfoto’s van de buiten- en binnenkant. Let ook op de lichtinval. Foto’s van de kilometerstand en van een ingevuld onderhoudsboekje kunnen uw zoekertje extra aantrekkelijk maken. Heeft uw auto een kras of een deuk, dan kan een foto daarvan lastige vragen bij een bezoek vermijden.

3. Kleef een correcte prijs op uw auto

Als u uw auto verkoopt, wilt u natuurlijk zoveel mogelijk van uw oorspronkelijke investering terug. Tegelijk wil een potentiële koper niet teveel betalen. Kleef dus een realistische prijs op uw auto en laat wat ruimte voor onderhandeling. Om een idee te krijgen, kunt u uw auto vergelijken met gelijkaardige modellen die al te koop worden aangeboden op auto opkoper Autoscout24. Uw garage kan ook de waarde van uw auto schatten, maar houd er rekening mee dat die aan de lage kant zal liggen omdat de garage daarna nog een winstmarge toevoegt. Ten slotte kunt u gratis een richtprijs laten schatten op Autoscout24.

4. Verzamel alle benodigde documenten

Als u een koper hebt gevonden, moet u hem enkele documenten overhandigen. Op de Car-Pass komen we meteen terug, maar belangrijk is dat u op voorhand alle documenten verzamelt. Ontbreken er documenten, vraag die dan aan voor u uw zoekertje online zet. Als u de eerste eigenaar bent, vergeet dan de originele aankoopfactuur niet. Het inschrijvingsbewijs, dat uit twee delen bestaat, het gelijkvormigheidsattest, een geldig keuringsbewijs en het ingevulde onderhoudsboekje zijn eveneens onmisbaar.

5. Verzamel alle onderhoudsfacturen

Een onbetwistbare meerwaarde zijn onderhoudsfacturen. Bundel alle documenten die u heeft over het onderhoud van en eventuele herstellingen aan uw auto. Op die manier krijgt de koper een papieren overzicht van alles wat er aan uw auto gebeurd is. Hoe vollediger uw onderhoudsgeschiedenis, des te beter. U kunt in uw zoekertje volgens imexcars.be ook vermelden dat een eventuele koper de onderhoudsfacturen meekrijgt.

6. Vergeet de tweedehandskeuring niet

Verkoopt u uw auto aan een particuliere koper, dan moet u hem in een keuringscentrum laten keuren voor verkoop. Werd uw auto minder dan twee maanden daarvoor nog gekeurd met een groene kaart als resultaat, dan is een visuele keuring voldoende. Vertoont uw auto geen gebreken, dan krijgt u van het keuringscentrum een groen keuringsbewijs, een aanvraag tot inschrijving voor de nieuwe koper, de Car-Pass en een tweedehandsrapport.

7. Plan een veilige testrit

Wil een potentiële koper eens langskomen voor een testrit, dan hoeft niet bij u thuis af te spreken, maar kunt u dat perfect op neutraal maar voor u bekend terrein doen. Check op voorhand met uw verzekering of u gedekt bent bij schade of een ongeval tijdens een proefrit. Vraag ook of de koper een geldig rijbewijs en identiteitskaart meebrengt. Geef de potentiële koper de tijd om uw auto van nabij te bekijken. Wil hij de auto testrijden, dan raden we aan dat u altijd meegaat. U kunt ook steeds een familielid, vriend of kennis vragen om bij de testrit aanwezig te zijn.

8. Stel een verkoopcontract op

Hebt u de koper van uw auto gevonden? Gefeliciteerd! Maar dan bent u er nog niet. Om eventuele latere problemen te voorkomen, stelt u het best een verkoopcontract op, waarvan u twee exemplaren afdrukt. Een ervan houdt u zelf bij, het andere geeft u aan de koper. Zorg er zeker voor dat beide partijen alle exemplaren van het verkoopcontract hebben ondertekend. In het contract vermeldt u de gegevens van uzelf en die van de koper, een nauwkeurige beschrijving van de auto, de verklaring dat de auto wordt verkocht in de staat waarin hij zich bevindt (met eventueel de problemen of schade die de auto heeft), eventueel de meegeleverde documenten, en andere zaken die u met de koper overeen bent gekomen. Vergeet zeker ook de prijs niet die u hebt afgesproken. Een voorbeeld van een verkoopcontract vindt u via deze link.

9. Zorg voor een veilige betaling

De belangrijkste tip die we hierbij kunnen geven: geef nooit de sleutels en documenten van uw wagen aan de koper zolang u het volledige bedrag niet op uw rekening heeft staan. Wil de koper cash betalen (bij een verkoop tussen particulieren staat er geen limiet op het maximumbedrag), laat de echtheid van het geld dan meteen controleren bij uw bank. Schrijft de koper het bedrag over, dan is een bewijs van de overschrijving niet voldoende: zorg er ook hier voor dat u het volledige bedrag op uw rekening heeft staan. Betaalt de koper toch met een cheque, aanvaard dan alleen een gecertificeerde cheque van een binnenlandse bank.

10. Vergeet uw nummerplaat niet

Last but not least: is de hele verkoop geregeld, schroef dan meteen de nummerplaten van uw auto. Geef ze in elk geval nooit mee met de koper, ook al belooft die dat hij uw platen wel op zal sturen naar de DIV. Doe dat zelf als u uw nummerplaat laat schrappen, of houd uw platen bij als u uw nummerplaat laat overzetten op uw nieuwe auto.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly